Wraz ze skracaniem się dnia oraz nastaniem pierwszych zimowych chłodów niektórzy znajomi zaczęli narzekać na przeziębienia, samopoczucie itp. Niepotrzebnie. Można przecież żyć jak jaskiniowiec. Czy ktoś widział przeziębionego jaskiniowca??? OK. W imię więc miłosierdzia chrześcijańskiego przypominam swoje teksty na temat paleolitu przenosząc je na nowego bloga.

Przy okazji  coś zupełnie nowego. Dzisiaj przedstawiam przepisy kulinarne na setki tysięcy różnorodnych dań paleolitycznych. Oczywiście mógłbym w sposób zajmujący publikować kolejne teksty zamieszczając każdy przepis osobno. Ludziom powinno się jednak dawać wędkę a nie rybę. Zamieszczam więc generator dań. Przepis na paleolityczne danie można uzyskać korzystając z automatycznego generatora w formie takiej oto tabeli.

1. Białko zwierzęce 2. Oleje 3. Warzywa, grzyby 4. Zioła i
przyprawy naturalne
5. Owoce 6. Inne
dziczyzna, wołowina, wieprzowina, cielęcina, kura, indyk, kaczka, jaja ekologiczne, ryby i owoce morza, kiełbasa, szynka (te mało solone) Wysoka temperatura smażenia:
olej kokosowy, olej palmowy,
smalec.Średnia temperatura:
oliwa z oliwek,
olej sezamowy,
olej z laskowych,
olej z orzeszków pistacjowych.
Niska temperatura pieczenia:
olej z dyni.
Bakłażan,
Brokuł,
Cebula,
Cukinia,
Cykoria,
Dynia,
Kalafior,
Kabaczek,
Marchew,
Melon,
Ogórek, Papryka, Pomidor,
Por,
Pokrzywa,
Patison, Rzepa, Rzodkiew,
Rzodkiewka, Sałata,
Seler,
Szpinak
Szparagi, dowolne jadalne grzyby
Bazylia,
Cynamon,
Cząber,
Czosnek,
Estragon,
Gorczyca,
Koperek,
Lawenda,
Lubczyk, Majeranek,  Melisa,
Mięta,
Pieprz,
Pietruszka, Rucola, Rzeżucha,
Rozmaryn,
Szałwia,
Szczypiorek,
Tymianek
Ananas
Arbuz
Banan
Brzoskwinia
Borówka
Czereśnia
Gruszka
Jabłko
Jeżyna
Kiwi
Malina
Mandarynka
Melon
Morela
Porzeczka
Poziomka
Śliwka
Truskawka
Winogrono
Wiśnia
Żurawina
Orzechy, Kawa, Wino wytrawne, Czekolada gorzka

Tabela zawiera z grubsza listę najłatwiej osiągalnych produktów, które są jadalne dla człowieka  – rzeczy które były jedzone już paleolicie. Nie ma w tabelce żadnego pieczywa, makaronów, cukrów, soli ani żadnych przetworów mlecznych oraz innych wynalazków rolnictwa i przemysłu. Nie ma też ziemniaków i roślin strączkowych, które są toksyczne (by się o tym przekonać wystarczy spróbować surowego ziemniaka lub fasolę). Wszystkie wymienione składniki dań  powinny pochodzić z możliwe ekologicznych źródeł, nie powinny być  konserwowane  itp. Najlepiej kupować je w formie nieprzetworzonej. Jeszcze lepiej – osobiście upolowane lub zebrane 🙂 Na liście nie ma dań z owadów. To będzie tematem osobnego tekstu dla koneserów 🙂 Jeszcze jedno uzupełnienie. Bardzo słodkie owoce, takie  jak: banany, ananasy lub winogrona są zjadane wszystkie wyłącznie przez dzieci.

Jak korzystać z generatora przepisów paleolitycznych? Należy przygotować patelnię. Nalać na nią wybrany olej z drugiej kolumny. Następnie wrzucamy białko zwierzęce z kolumny  nr 1. Po kilku minutach przewracamy mięsko na druga stronę dodając dowolne rośliny z kolumny nr 3 (warzywa, grzyby).  W międzyczasie dorzucamy coś z kolumny nr 4 (zioła, przyprawy) i smażymy kolejne kilka minut ile trzeba.  Niektóre warzywa potrzebują opiekać się dłużej niż mięsko. Wtedy zaczynamy od smażenia warzyw.  Mięso smażymy możliwie krótko. Jeśli jest ochota i czas na coś słodszego to na deser mamy jakieś owoce – kolumna nr 5. W ostatniej kolumnie zawarte są paleolityczne dodatki i używki.

Śledź bloga na facebooku!
Bądź na bieżąco!